Progamare creativă în Scratch
ce este

Grupa Scratch A1  se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 si 12 ani si nu necesită nici un fel de cunoștințe prealabile despre calculatoare sau programare. Copiii trebuie să știe doar să scrie și să citească și bineînțeles să fie curioși și dornici de a explora o lume nouă! 

Aici ne propunem să facem primii pași în informatică cu ajutorul limbajului „Scratch”,  un mediu de dezvoltare special conceput pentru a-i învăța pe copii programarea. 

Este vorba despre o interfaţă intuitivă, bazată pe blocuri colorate,  care îi ajută să să utilizeze raţionamente logice, să experimenteze programarea prin joacă, într-un mod distractiv, facil și foarte potrivit pentru orice nivel de vârstă şcolară. 

Cu Scratch, cei mici învață să își programeze propriile jocuri, poveşti sau animaţii interactive, învață să gândească creativ şi sistematic, să lucreze colaborativ,

 își dezvoltă gândirea logică și algoritmică si își îmbunatațesc performanțele școlare.


Programarea vizuală dezvoltă imaginația copiilor, îînvață să își seteze corect obiectivele și să identifice moduri de a le realiza sub formă de joc.

Este primul curs pe care îl recomandăm începătorilor. 

Din programa acestui curs:

  • Crearea unor jocuri proprii cum ar fi:  ”Ping-Pong”, ”Cat and mouse”, ”Ghost Hunting”, ”Maze”, ”Race-Car”, Quiz -  Toate acestea vor avea scor, mai multe nivele si personalizări proprii.
  • Animații  cu muzică și cu personaje prefrate:  ”Dance-Party”, ”My orchestra”.
  • Povești animate: ”My story”, ”My pet”.
  • Felicitări electronice cu sunet și mișcare: ”Surprise Greeting Card”, ”Christmass Card”, ”Happy Birthday”
ghost-model

Grupa Scratch A2  – este continuarea la ceea ce am lucrat pana acum, cu jocuri mai complexe mai multa animatie si scripturi mai lungi, cu blocuri de funcții și câteva proiecte educaționale.  De asemenea copiii vor invăța prin joacă, intuitiv și usor să folosească Sistemul de coordonate (x,y).


Dintre proiectele acestui modul:

  • ”Math Helper”, ”Quiz -educational”
  • ”Flappy bird”
  • ”Memory blocks game”
  • ”Dino Google Game”
  • ”Space invaders”
  • Să ne jucăm cu grafica digitală, Magic Colors
scr_flappy_model
rpg-model

Grupa Scratch B  – este nivelul mediu de Scratch, unde continuăm cu proiecte din ce în ce mai complexe.  


Vom utiliza Scratch pentru a rezlova probleme de matematică,  vom crea jocuri de tip RPG sau chiar de strategie, vom reinventa  jocuri celebre cum ar fi Super-Mario.  


În acest modul vom utiliza si video sensing animation sau vom proiecta animații avansate cu integrare Pivot Animator, Piskel sau Gif animator.