Cursurile de inițiere în programare  se adresează copiilor care au parcurs deja doua sau mai multe module de Scratch, sau (excepție: sunt mai mari de 12 ani ) sunt mai de interesati de programare, sunt mai perseverenti, si care vor sa se apropie mai mult de programarea avansată, dar pe baza unor fundamente solide propuse într-un mod gradual, 

De regulă aceste cursuri se pretează copiilor începând cu clasa a 5-a sau a 6-

Pentru acomodarea cu scrierea de blocuri de cod, noi recomandăm limbajul Python, care este mai ușsor de asimilat, are o sintaxă prietenoasă și se află totuși în categoria limbajeleo de programare avansate, de mare actualitate si deosebit de apreciate pe piața IT.

Aceste cursuri își propun în prima parte să se familiarizeze cu calculatorul, cu sistemele de operare, structura de fișiere, mediul de lucru și abia apoi se trece la programarea efectivă.

Exemplu de programă propusă pe durata a cca. 6 luni

Modul 1 – Calculatorul, utilizarea sistemului de operare (ferestre si meniuri, tipuri de aplicații, instalare, configurare, arhivare/dezarhivare)
Modul 2 – Structura de fisiere si foldere. Tipuri de fisiere si operatiuni cu fisiere.
Modul 3 – Primii pasi in navigarea pe Internet (configurare browser, bookmarks, Google Drive, ad blocker, extensii browser, upload, transfer, comunitati). Internet Safety Rules.
Modul 4 – Aplicatiile office (Word, Excel si PowerPoint cu proiecte)
Modul 5 – Algoritmi. Exemple de zi cu zi si din matematica. Jocuri.
Modul 6 – Notiuni de logica, matematica si geometrie (axa, pozitionari, unghiuri, rotatie)
Modul 7 – Introducere în programare (variabile, evenimente, conditii – exempli-ficare cu Scratch)
Modul 8-10 Structuri logice si repetitive in programare (Scratch si Python)
Modul 11 – Functii (Scratch si Python)
Modul 12 – Siruri (notiunea de caracter, operatii cu siruri de caractere - Python)
Modul 13 – Vectori, liste si matrice (exemple practice cu Arduino, matrice de leduri)
Modul 14 – Proiect final

Fiecare modul are teme, calificative, recompense, quiz-uri. Modulele care sunt mai teoretice vor fi completate cu multe jocuri si exemple.
Copiii vor avea acces și la o platformă educațională Moodle (un spatiu de învățare virtual) creata special pentru acest curs, adecvata varstei lor, de unde își vor lua temele, resursele unde îsi vor încărca proiectele si prin care activitatea, prorgresul vor fi monitorizate online.